IP телефонна централа свързана с вашата CRM система или онлайн магазин

Всеки съвременен бизнес е повече или по-малко свързан с телефонни обаждания.

Замислете се как протича един обикновен разговор на ваш служител с клиент. Телефонът звъни, служителят вдига и започва да разпитва за номер на поръчка, какъвто клиентът почти никога не си спомня. След това служителят пита за имена, телефон, имейл адрес, като при диктуването не чува добре и обърква нещо, не намира клиента, моли го да повтори и целият този процес се случва отново и отново колкото пъти е необходимо докато намери клиента.

Познато до болка?

Ако и вашите служители губят ценно време, за да разберат кой и за какво се обажда, то вие сте от тези 80% бизнеси, които не се възползват максимално от функционалностите на съвременните технологии.

Бъдете в крак с обажданията си, винаги

Представете си свят, в който при всяко позвъняване на телефона, на екрана ви излизат имената на човека, който ви търси. Не сънувате. Това е напълно възможно с нашата система.

Интуитивен софтуер прави връзка с вашата база данни или онлайн магазин и извежда на екрана желаната информация. От там лесно можете да отворите клиентския профил и историята му, за да помогнете бързо и лесно.

Освен това, имате ясна статистика на обажданията с възможност за добавяне на бележки към всеки разговор. Така никога вече няма да се случи да забравите важна информация споделена по телефона.

Изходящите обаждания по-лесни отвсякога

Забравете въвеждането на дълги телефонни номера преди да се свържете. Набирайте с един клик директно от компютъра, все едно набирате от собствения си смартфон.

Времето е пари, а това е особено валидно в бизнес телефонните обаждания. Нашата система спестява време на вашите служители и позволява да поемат повече обаждания, да помагат на повече хора и да приемат повече поръчки.